Körning & brukshästar i fokus
Verksamheten drivs av
Maria & Cecilia Kallander
Startades i gemensam regi hösten 2010.
Vi har tillstånd från länstyrelsen för att driva vår verksamhet enligt §16
F-skatt och företagsförsäkring finns
Hästarna har alltid betytt mycket för oss båda två, idag är det en del av vår livsstil! Körningen och möjligheterna att använda hästarna i arbete på gården på olika sätt är en stor drivkraft.
Maria har haft häst sedan barnsben, började som många andra med en ponny. Körintresset kom lite senare tilsammans med travaren Linda. En häst som var inkörd men inte tävlad i trav. På 80-talet kom nordsvensken Lukas in i bilden, en häst som betytt väldigt mycket för Maria. En häst med ett hjärta av guld. Lukas följde med under många år, tävlades i både ridning och körning, han blev 27 år.
Maria har tävlat i olika grenar inom körningen bl.a. i brukskörning, där hon även startat i SM med Lukas.
Gick kuskutbildningen på Kvinnersta 2008-09
Fortbildning på Nyköpings folkhögskola, fördjupning lädersömnad, ht 2022/vt 2023
Sitter ofta och syr på något i vår läderverkstad, lagar och tillverkar ny hästutrustning, duktig hantverkare med en konstnärlig touch. Syr även annat i läder som inte är hästrelaterat, tex väskor, ryggsäckar, skärp eller faktiskt det mesta som går att göra av skinn eller läder.
Cecilia har sedan barndomen haft stort djurintresse. Morfar Anders hade nordsvenskar på gården Jahle. Cecilia gick djurvårdarlinjen på gymnasiet, kom sedan till Wången, gick ettårig körinstruktörsutbildning 1990-91 och jobbade sedan där som instruktör under ca sju år. Köpte första egna hästen, nordsvenske valacken Pil e.Centur 1783, under "wångentiden".
Gick utbildningen "Företagande med häst-landsbygdsföretagande" på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara 1998-2000. Arbetade som körinstruktör på Vreta Utbildningscentrum 2002-2018. Jobbar idag, efter en ettårig trädgårdsutbildning, på Himmelstalunds Utbildningscentrum.
Diplomstoet Lina blev år 2000 nästa nordsvensk att köpa och då växte ett stort avelsintresse fram, på den vägen är det idag, Lina fick totalt tretton föl , varav fyra diplomston och en godkänd hingst (Gimli 1965) bland avkommorna, och fick föreningens stora avelspris 2017!
Godkänd körprovsdomare.
År 2021, fick Gimli höjt till värdebokstav A för sina avkommor!